«Η λογική μπορεί να σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία μπορεί να σε πάει οπουδήποτε»  είχε πει ο Albert Einstein, τονίζοντας τη σημασία της δημιουργικής σκέψης και την απεριόριστη δύναμη του νου.

Για φαντάσου πως θα ήταν ο κόσμος σου αν κάποιος δεν είχε τη φαντασία και την τόλμη να δημιουργήσει όσα σήμερα θεωρούνται δεδομένα, το κινητό σου, την τηλεόρασή σου, τον υπολογιστή σου, τη δυνατότητα να ταξιδεύεις σε μακρινές αποστάσεις μέσα σε ελάχιστες ώρες και αμέτρητα άλλα.

Αυτά τα οφείλουμε σε ανθρώπους  που χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και είδαν λύσεις σε προβλήματα. Και μπορεί οι μικροί «εξερευνητές» της  b junior να μαγεύτηκαν από την ομορφιά του σύμπαντος και τα συναρπαστικά ουράνια σώματα με τα απίστευτα χαρακτηριστικά και μεγέθη στο project για το ηλιακό σύστημα που πραγματοποιήθηκε το μήνα Μάιο, αλλά δεν αντιλήφθηκαν το κρυφό νόημα αυτού του «αστρονομικού ταξιδιού». Στόχος του ταξιδιού ήταν να ανάψει μέσα τους τη φλόγα για αναζήτηση της γνώσης και κατανόηση του κόσμου που μας περιβάλλει, να τους προκαλέσει να δουν προβλήματα και να αναζητήσουν οι ίδιοι λύσεις, να γυμνάσουν το νου  και να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους- απαραίτητες δεξιότητες του πολίτη του 21ου αιώνα.

ΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ

Πριν ξεκινήσουμε το αστρονομικό μας ταξίδι κάναμε μια σύσκεψη στα στρογγυλά μας τραπέζια και εκφράσαμε όλα τα επιστημονικά μας ερωτήματα.

«Πόσοι και ποιοι είναι οι πλανήτες;»

«Γιατί γυρίζουν γύρω από τον ήλιο;»

«Ο ήλιος είναι πλανήτης;»

«Έχουμε πολλούς ήλιους στο ηλιακό σύστημα;»

«Τι είναι τα πεφταστέρια;»

«Πότε και πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν;»

Αφού θέσαμε τα επιστημονικά μας ερωτήματα, χρησιμοποιήσαμε τις γνώσεις ή τη φαντασία μας για να δώσουμε απαντήσεις και επειδή κάπου διαφωνούσαμε, αποφασίσαμε να πάρουμε βοήθεια. Βοηθοί μας ήταν  το διαδίκτυο και κυρίως το υπέροχο βιβλίο «My solar system» της Express Publishing που περιείχε πολλές πληροφορίες για τους πλανήτες, τον ήλιο, τους κομήτες, τους αστεροειδείς, καθώς επίσης βίντεο και πολλές δραστηριότητες. Επίσης, εντοπίσαμε κάποιους μύθους που επικρατούν σχετικά με το ηλιακό μας σύστημα και συζητήσαμε τις πραγματικές και επιστημονικές πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για την αναζήτηση της γνώσης, δουλέψαμε συνεργατικά χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Μελετούσαμε τα κείμενα του βιβλίου στην αγγλική γλώσσα και προσπαθούσαμε να κατανοήσουμε το νόημά τους. Χρησιμοποιούσαμε διαδικτυακά λεξικά για να βρούμε τη σημασία άγνωστων λέξεων. Ύστερα, παρουσιάζαμε όλες τις πληροφορίες που βρήκαμε στην άλλη ομάδα και εκείνοι παρουσίαζαν τις δικές τους.

Φυσικά, το αστρονομικό μας ταξίδι δεν θα ήταν ευχάριστο χωρίς παιχνίδι και κατασκευές. Η αγαπημένη μας στιγμή ήταν όταν κατασκευάσαμε το μοντέλο του ηλιακού συστήματος και λερώσαμε τα χέρια μας με μπογιές και χρυσόσκονη!

Απολαύσαμε επίσης και τα παιχνίδια της NASA, κάναμε ηλεκτρονικά παζλ, βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές και  κάναμε αγώνες ταχύτητας εκτόξευσης πυραύλου αξιοποιώντας τις γνώσεις μας στον αόριστο των ανώμαλων ρημάτων.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Αυτό το ταξίδι μας εξέπληξε! Μάθαμε πράγματα που δεν φανταζόμασταν και ανυπομονούσαμε να μοιραστούμε αυτή τη γνώση! Αποφασίσαμε, λοιπόν, να οργανώσουμε μια μικρή έκθεση και να καλέσουμε τους γονείς για να τους παρουσιάσουμε τις δημιουργίες μας, να τους ενημερώσουμε για το ηλιακό σύστημα και να εμπλέξουμε κι αυτούς στη διαδικασία ανακάλυψης και παιχνιδιού.

Έφτασε η μέρα της έκθεσης! Σαν μικροί ξεναγοί περιμέναμε με αγωνία τους γονείς- οι οποίοι σε άλλη αίθουσα παρακολουθούσαν ένα πληροφοριακό βίντεο για το ηλιακό σύστημα- για να τους συνοδεύσουμε και να τους εξηγήσουμε τα εκθέματα. Ήταν υπέροχη εμπειρία και μας άρεσε που μοιραστήκαμε τις γνώσεις μας με τους γονείς μας και τους δείξαμε όλες τις δημιουργίες μας! Το μοντέλο μας όμορφο με τον λαμπρό ήλιο στη μέση. Οι πλανήτες σα στολίδια γύρω του από τον κοντινότερο στον μακρινότερο!

Πάρτε κι εσείς μια γεύση από τη μικρή μας έκθεση!

1ος σταθμός : Τα βραβεία των πλανητών!

Κάθε πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό και του αξίζει να βραβευτεί γι’ αυτό!

 • Ο Ερμής, ο πιο κοντινός στον ήλιο!
 • Η Αφροδίτη, ο πιο ζεστός πλανήτης!
 • Η Γη μας, ο μοναδικός πλανήτης που έχει ζωή!
 • Ο Άρης, με το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό μας σύστημα!
 • Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης!
 • Ο Κρόνος, με τους μεγαλύτερους δακτυλίους!
 • Ο Ουρανός, ο πρώτος που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο!
 • Ο Ποσειδώνας, ο πιο μακρινός πλανήτης από τον ήλιο! 

   

  2ος σταθμός: Το μόμπιλε των πλανητών.

  Για να δούμε τι θυμούνται οι γονείς μας! Γράψαμε σύντομες πληροφορίες για κάθε πλανήτη, τις διαβάσαμε στους γονείς, τις μεταφράσαμε και τους ζητήσαμε να βρουν ποιος πλανήτης είναι.

  3ος σταθμός : Αυτό το ήξερες;

   

   

  Οι γονείς μας απόλαυσαν ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο σταθμό! Με τη βοήθειά μας ανακάλυψαν την ηλικία και το βάρος τους σε άλλους πλανήτες. Αν αναρωτιέστε γιατί οι περισσότεροι εύχονται να ζούσαν στον Δία ή τον Ποσειδώνα, ελάτε να μας ρωτήσετε, έχουμε την απάντηση!

   

  4ος σταθμός :Παιχνίδι memory

  Ζωγραφίσαμε, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε το δικό μας παιχνίδι memory. Γονείς και «ξεναγοί» αναμετρηθήκαμε βρίσκοντας όμοιες διαστημικές εικόνες σε αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι μνήμης!

   

  5ος σταθμός

  Ο αγαπημένος μας όμως σταθμός ήταν το μοντέλο του ηλιακό συστήματος. Το αξιοποιήσαμε  για να μιλήσουμε για τη θέση των πλανητών, τις αποστάσεις, τα μεγέθη τους, την περιφορά τους γύρω από τον ήλιο και κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους.

   

   

  Έτσι έκλεισε το ταξίδι μας, φτάνοντας στον τελικό σταθμό με την πιο όμορφη εικόνα για έναν εξωτερικό παρατηρητή! Μικροί εξερευνητές ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη και τη γνώση, εξηγούν και διδάσκουν τους μεγάλους καλεσμένους για τη μαγεία του σύμπαντος και το ανεξάντλητο πνεύμα του ανθρώπου που ταξίδεψε και συνεχίζει να ταξιδεύει στα βάθη του χώρου και του χρόνου!

   

  Τμήμα: B junior

  Υπεύθυνη τμήματος : Σιάγκα Ελπινίκη

  Μπορείτε να δείτε την απεραντοσύνη του σύμπαντος εδώ. http://www.htwins.net/scale2/

  Μπορείτε να παίξετε ένα quiz για τους πλανήτες εδώ  https://www.nasa.gov/kidsclub/flash/games/level5/Solar_System.html

  Μπορείτε να υπολογίσετε την ηλικία και το βάρος σας σε άλλους πλανήτες εδώ. https://www.nasa.gov/kidsclub/flash/clubhouse/Astro-Matic_3000.html